| Tytuł: | Leczenie grzybicy stóp |
| Autor: | Jędrek 11.3.2011, 11:00 |
| Witam, mam taki problem- prawdopodobnie mam grzybicę stóp. Czy są jakieś domowe sposoby na leczenie tego czy muszę iść z tym do lekarza, po jakieś leki na receptę? | |
| Autor: | Adrian 11.3.2011, 13:57 |
| Nie radzę ci brac lamisilatu 1. ten środek jest beznadziejny. 2 tygodnie temu zaatakowała mnie grzybica- było jedno małe ognisko pomiedzy palcami. po tygodniu stosowania było już tylko gorzej. teraz mam nowe ognisko obok starego i | |
| Autor: | Hubert 14.3.2011, 09:14 |
| Ja na grzybicę polecam kwas udycylenowy, który można łączyć z terbinafiną. Maści powinno się stosować przez jakieś 3-4 tygodnie. Musisz brać też leki o działaniu przeciwzapalnym, aby nie dopuścić do jakiejś poważnej infekcji. | |
| Autor: | Piotrek 14.3.2011, 11:55 |
| Miałem grzybicę stóp ponad miesiąc temu. Od kilku dni nie odczuwam już żadnych dolegliwości. Lekarz zalecił mi Undofen. Minęły mi też bóle głowy (z powodu stresu i nerwów- musiałem brać też Pyralginę). | |
| Autor: | Klaudia 15.3.2011, 08:37 |
| Z grzybicą nie ma żartów!!! Trzeba z tym się udać do dermatologa. Nie warto bawić się w jakieś Lamisilaty, Undofeny, Fenistile. Skuteczna jest maść MYCOSOLON. Jest tania, ponieważ kosztuje około 10 złotych, jednak zwykle wydawana jest na receptę. Ta maść ma właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwświądowe. Trzeba pamiętać też o tym, że w czasie kuracji tą maścią stosować środek dezynfekujący. Warto stosować Daktarin. Pozdrawiam i zdrowia życzę. | |
| Autor: | Filip 15.3.2011, 09:56 |
| Zgadzam się z Klaudią. Lepiej iść do lekarza i kupić przepisane leki niż kombinować. Wszystkie te maści bez recepty i tzw. domowe sposoby nie pomagają, tylko pogarszają całą sytuację. Wszystko może być jeszcze bardziej podrażnione. Czas leczenia też się wydłużxxx co to komu? | |

Grzybica paznokci dłoni jest najczęstszą, wśród wszystkich chorób paznokci u dorosłych. Dotyka zwykle ludzi w wieku podeszłym – szacuje się, że cierpi na nią ok. 90 % osób z tej grupy wiekowej.
Grzybica objawy
Główne objawy grzybicy dłoni i stóp to pojawiające się w różnych miejscach wykwity w postaci grudek i pęcherzyków. Skóra jest zaczerwieniona, ma skłonności do pękania.